Berzselt tojások, emmauszi tanítványok, locsolkodás

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Berzselt tojások, emmauszi tanítványok, locsolkodás

Feltöltve: 2012-04-03

Gyermekkoromból a borzadályos kölnifélék emlékét őrzöm leginkább, amelyekkel megöntöztek a locsolók. Nem csoda, ha velem együtt annyian menekülnek el húsvét hétfőkön a locsolók elől.

A sonka, a tojás a friss retek és torma, a saláták és a sütik elől persze nem érdemes elmenekülni. Hévízen, ahol Hungarikum Fesztivált rendeznek április 4-9. között, Siófokon, ahol a Rózsakert Kikötőben kezdődik Húsvéti Fesztivál és Hajdúszoboszlón, ahol hasonló rendezvény indul április nyolcadikán, azokra is gondoltak, akik nem siettik el a bevásárlást, és szeretik a jóízű, megbízható sonkákat, lekvárokat, húsvéti finomságokat.

A húsvét előtti napokra kínál programot a tiszaparti nyaralófalu, Nagykörű is: a cseresznyevirágzást ünneplik április hetedikén. Nyíregyházán, Sóstó-fürdő parkjában a húsvéti előkészületekhez tartozó szokásokat mutatják be április harmadika és nyolcadika között. Tiszafüred – Örvényen a Szabics kikötőben csokitojást lehet keresni április 8-9-én. Az ünnepet és az egykori népszokásokat a szentendrei skanzenben néprajzkutatók, múzeumi pedagógusok mutatják be ugyanezeken a napokon: patkolnak, festenek, karcolnak, tojást berzselnek, elkészítik a húsvéti ételeket.
Szigligeten ugyanekkor rendezik a Várkapunyitogató Fesztivált. Mi tavaly nyáron már láttuk, nagyon meg is szerettük a várvédő, törökverő vitézek programját. Idén is kinyitják a szigligeti alsó és felső várat meg természetesen a balatoni borospalackokat.

Szigetmonostoron, április 19-én rendezik a lovaskocsizással, pónilovaglással, húsvéti vetélkedőkkel és kirakodóvásárral teljes falunapot. Hollókőn és a bólyi pincefaluban éppen locsolónapra terveztek rendezvényeket. A bólyiakat a Biblia egyik legszebb története ihlette meg, amely az emmauszi tanítványokról szól, akik a szívük lángolásából érezték meg a feltámadott Kriszus jelenlétét. Emmausz című rendezvényükre a pincefaluba várják az érdeklődőket. Hollókón 1996 óta minden évben, s most is a Palócföld húsvéti hagyományait bemutató rendezvényekre várják a látogatókat a Vármúzeumba, ott is a panoptikumba, a fegyverterembe és a kőtárba. Aki ide indul, a locsolkodást sem ússza meg, de Csák Máté nyomában végigsétálhat a gyönyörű környéken a helyiekkel.

Varga Klári