Kedvező fordulat amerikai vízumügyben

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Kedvező fordulat amerikai vízumügyben

Feltöltve: 2008-03-27

Március közepén Washingtonban Magyarország és az Egyesült Államok szándéknyilatkozatot írt alá a magyarok vízummentességével kapcsolatban.

Március közepén Washingtonban Magyarország és az Egyesült Államok szándéknyilatkozatot írt alá a magyarok vízummentességével kapcsolatban, ám a vízumkényszer eltörléséig – amely idén év végén vagy a jövő év elején várható – még több feltételnek kell teljesülnie – mondta Berta Krisztina, a Külügyminisztérium főosztályvezetője.

Az amerikai vízumrendszer tavaly megújult, aminek célja a biztonsági kockázatok kiszűrése volt. A magyar turisták és üzleti utazók ebben az új szisztémában vízummentesen, a legkedvezőbb beutazási feltételekkel léphetnek majd be az USA-ba, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy indulás előtt egy elektronikus formanyomtatványt kell kitölteni, és az itt kapott regisztrációs számot kell bemutatni az országba való belépés előtt. Mindez a tervek szerint ingyenes lesz.

Az on-line vízumkérelemnél nagyjából azokat az adatokat kérik majd, mint a repülőgépeken kitöltendő beléptető kártyákon, de nem lesz szükség bankszámlaszámra vagy munkahelyi igazolásra. A vízummentesség életbe lépésének elengedhetetlen feltétele, hogy az elutasított vízumok aránya 10 százalék alatt legyen, ami nem tűnik elérhetetlennek, hiszen az elmúlt években folyamatosan csökkent ez az arány, és jelenleg 10,3 százalék. Ám a két ország között közlekedő repülőgépeken szolgálatot teljesítő légi marsallok kérdése mindenképpen tisztázásra szorul.

A vízummentesség csak a szabadidős és üzleti turistákra vonatkozik, a munkavállalók, a diákok és a 90 napot meghaladó tartózkodást tervezők számára továbbra is az amerikai nagykövetség állítja ki a vízumot.

Mivel a magyar okmánybiztonsági feltételek 2006 augusztusában teljesültek, ezért az amerikai beutazáshoz is az ez idő után kiállított, ún. európai uniós, bordó színű útlevél szükséges, amely digitális fényképpel, biometrikus hordozó tárolóelemmel készült, így megfelel az amerikai biztonsági előírásoknak is.