Utazzunk olcsón!

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Utazzunk olcsón!

Feltöltve: 2009-06-05

Ha valaki alaposan utánanéz, hogyan lehet olcsón utazni, később már maga is csodálkozni fog azon, hogy hogyan adhatott korábban olyan sok pénzt ilyesmire. Hiszen utazni csaknem ingyen is lehet! Ráadásul az ember arra is rájön, hogy egy hatalmas közösség tagjává válik: emberek ezrei járják be a világot nagyon kevés pénzből, és a neten szívesen megosztják tapasztalataikat a többiekkel.

align=left Sok pénzt lehet megtakarítani az utazáson. Repülőn nem lehet sokat spórolni – persze fapadossal kell utazni, figyelni kell az akciókat és jó előre le kell foglalni a helyeket -, de vannak költségek, amiket mindenképp ki kell fizetni.

Sokkal jobb a helyzet, ha autós utazásról van szó. Magyarországon is számos weboldalon elérhető már a telekocsi-szolgáltatás. Arról van szó, amikor egy sofőr előre megbeszélt helyen és időpontban felvesz utasokat az autójába. Általában a benzinköltség egy részét kéri, de van, hogy még azt sem, csak nem akar egyedül utazni. Aki tart attól, hogy vadidegen emberek autójába szálljon be, talál olyan magyar weboldalt is, ahol előzetesen is lehet tájékozódni a sofőrökről, sőt elolvashatja a róla szóló véleményeket is. Ilyen a www.oszkar.hu vagy a szolgáltatás németországi változata a www.mitfahrzentrale.de, amelyet saját állítása szerint évente 700 ezer ember használ, és amelyen május végén csaknem 117 ezer élő ajánlat volt. Sok közülük Németországon belüli út, de van sok külföldi is. Amikor teszteltük a rendszert, Berlinből Budapestre például négy autó indult néhány napon belül.

align=left Útikönyvre, amik hagyományosan az utazás kellékei voltak, az ember már régen nem ad ki pénzt. Interneten bármiről bármennyi naprakész információt össze lehet szedni, legfeljebb a várostérképek kinyomtatása okozhat egy kis fejtörést. Aki mégis ragaszkodna a hagyományos formákhoz, annak is azt javasoljuk, ne vegye meg a könyvet – vagy ha nagyon akarja, akkor csakis használtan valamelyik webes cserebere oldalon -, inkább nézzen körül: Párizsról például komplett útikönyvet lehet letölteni ingyen, és ez nem az egyetlen ilyen lehetőség.

Szállások ingyen

align=left Rutinos és vékony pénztárcájú utasok régóta úgy szervezik az útjaikat, hogy néhány éjszakát vonaton töltsenek: haladnak, és a szállásért sem kell fizetni. Persze lehet aludni pályaudvarokon (vigyázat, némelyiket bezárják!), sőt repülőtereken is. A londoni Stansted repülőtér egy átlagos nyári éjszakán állítólag úgy néz ki, mint egy kemping. Tizenhárom éve létezik egy olyan közösség, amelynek tagjai folyamatosan megosztják egymással az élményeiket. (www.sleepinginairports.net), sőt tanácsokat is adnak a többieknek. A legfontosabb tudnivalónak azt tartják, hogy minden próbálkozó legyen tisztában azzal, hogy elképzelhető, hogy a biztonságiakat érdekelni fogja, miért vannak itt, miért nem mentek szállodába; jó előre készülni kell a kérdezősködésre. Tanácsos úgy viselkedni, mintha semmi kedvünk nem lenne a repülőtéren maradni, dehát sajnos muszáj. Még egy trükk: az indulási csarnok gyakran kényelmesebb az érkezésinél. A weblap közli a világ tíz legkényelmesebb és a tíz legkényelmetlenebb repülőterének listáját is. Mi a rövidség – és az érdekesség - kedvéért csak a három legjobb (a singapori-i Changi, a szöuli Incheon és az amszterdami Schiphol), és a három legrosszabb (a párizsi Charles de Gaulle, utána a londoni Heathrow és a moszkvai Seremetyevo) nevét közöljük. Aki túl kalandosnak tartja a repülőtéri éjszakázást, annak egy másik tipp: kanapészörfözés. Csak regisztrálni kell ahhoz, hogy valaki egy olyan közösség tagjává váljon, amelynek tagjai ingyen, szívességi alapon adnak szállást egymásnak. A nemzetközi weboldal címe www.couchsurfing.org. Ezen az oldalon május végén 231 ország 59 ezer városában lehetett szállást találni ezzel a módszerrel. A weblapon ekkor 1 millió 150 ezer kanapészörfözőt tartottak nyilván. A weboldalnak létezik – nyilván szerényebb méretű magyar változata is: www.couchsurfing.hu. Több angol nyelvű weblappal is lehet próbálkozni, íme még kettő: www.hospitalityclub.org (ez magyar nyelven a http://magyar.hospitalityclub.org címen érető el) és www.globalfreeloaders.com.